вторник, 7 януари 2014 г.

Загадки и легенди от Хавайските острови - Малките човечета менехуне





Менехуне са митични малки хора, хитри и дяволити, които често се споменават в легендите, живеещи навътре в горите на островите. Говори се, че менехуне населявали островите дълго преди пристигането на полинезийците, но те продължават да се появяват в преданията и от сравнително по-нови времена.

Според легендите менехуне били висококвалифицирани майстори строители на храмове, пътища, канута и къщи. Въпреки че обитавали всички острови, най-често са споменавани на остров Кауаи.

Мнозина вярват, че именно тези хора, чиито ръст не надвишавал 60 см, са построили язовира Алелоко, който е най-големият воден резервоар на остров Кауаи. Според легендата за строителството на Алелоко двама кралски шпиони били превърнати в камъни за това, че се осмелили да наблюдават работата на менехуне по време на строежа.

И днес в непосредствена близост до язовира могат да бъдат видени два каменни стълба. Построените на ръка стени с йероглифи мнозина смятат за доказателство, че именно Кауаи е любимото местообитание на тези хора.







Няма коментари:

Публикуване на коментар