вторник, 7 януари 2014 г.

Загадки и легенди от Хавайските острови - Призрачни привидения




На Хавайските острови има множество древни загадки и местни истории, предавани от поколение на поколение, които продължават да омайват и вълнуват хората. На тези острови, където въздухът е пълен с одухотвореност, а действията на хората - със смисъл, свещени места предизвикват у посетителите чувство на уважение. Най-интересните моменти от хавайската история са забулени в тайна, която не може да се открие в нито един учебник. Легенди, предаващи се от уста на уста, не трябва да се разглеждат като фантастика само защото в тях се разказва за странни неща, в които е трудно да се повярва. В следващите редове ще ви разкажем за някои от тайните на Хавайските острови.


Призрачни привидения предизвикват необясними катастрофи

Камехамеа I, известен още като Камехамеа Велики, обединил всички Хавайски острови под свое управление. От деня на неговата смърт (8 май 1819 г.) местоположението на гробницата му е една от най-големите тайни на Хаваите. Въпреки че ритуалните погребения са задължителни за всички жители на островите, за управителите и кралете церемониите били по-специални и се пазели в тайна. След сложната подготовка на тялото за задгробния живот, която включва отделяне на плътта от костите, следва тайната церемония по погребване на скелета.

Мястото на погребението се държи в пълна тайна от хората, на които се възлагала тази почетна работа. Те обикновено били приближени съветници на починалия крал. В случая с крал Камехамеа тази чест била дадена на управителя Улимахейхей (кралят го наричал Хоапили). Костите на крал Камехамеа се смятали за неприкосновени и трябвало да бъдат скрити така, че духът му свободно да се движи в света на боговете.

За да запазят мястото на погребания в тайна и да избегнат нежелателно наблюдение, ритуалът по погребението се извършил през нощта и при пълна секретност. Хората вярвали, че ако някой, особено враг, намери това място, може да получи от костите невероятна сила.

Мнозина вярват, макар че не е напълно потвърдено, че останките от Камехамеа са погребани в пещера в Калоко, близо до езерото Кехаха. Някои по- известни владетели, например Кахекили, велик управител на остров Мауи, също е погребан там. Хората казват, че крал Калакауа наредил да преместят костите на крал Камехамеа в Кралския мавзолей в долината Нууану, но това също са само слухове.

Не съществуват никакви данни, които да подскажат за негативни последствия, които биха настъпили, ако костите на краля, умишлено или случайно, са били изваждани от земята. Противоречивите истории за мястото, където е погребан Камехамеа Велики, не е изключено да са измислени с цел да се запази в пълна тайна гробът му.

Румяна ГЕНАДИЕВА, "Жълт Труд"








1 коментар:

  1. Бе и аз като дръпна едно кило ракия, започвам да виждам привидения. Брои ли се?
    Или моето е друго? :-D

    ОтговорИзтриване