вторник, 27 август 2013 г.

Руски милиардер осъди американска банка за 50 млн.долара





Едно от подразделенията на финансовия гигант JPMorgan Chase ще трябва да възстанови 50 млн.долара на милиардера от руски произход Леонид Блаватник. Мярката вече бе разпоредена от американски съд.

Блаватник, който заема 51 място в класацията на „Блумбърг” с капитал от 15,6 млрд. долара, заведе делото през 2009 г. във Върховния съд на щата Ню Йорк в Манхатън. Той обвини банката, че не е управлявала според правилата неговия фонд, който е в размер на 1 млрд.долара.

Според Блаватник трезорът е гарантирал с повече от допустимото количество ценни книжа с ипотечно покритие неговата инвестиция, в резултат на което милиардерът претърпял загуби от около 100 млн. долара. Освен това той твърди, че JPMorgan е проявила престъпна небрежност по отношение на средствата му.

Съдията все пак реши, че финансистите са действали разумно, тъй като вложили парите в ценни книжа с ипотечно покритие "въз основа на информацията, с която разполагали по това време". Става дума именно за катастрофата с пазара на недвижими имоти в САЩ, който повлече световната икономика надолу.

От банката били съгласни да приемат обвинението в небрежност, но не и да платят постановената от съда компенсация на Блаватник. Решението по делото съдията Мелвин Шуеъйцър е взел на 21 август, но едва във вторник то беше публично оповестено.

News.expert.bg

............................................................................................................................
............................................................................................................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар