вторник, 7 януари 2014 г.

Загадки и легенди от Хавайските острови - Червената вода на Вайнапанапа





Множество тайни и легенди са свързани с пещерата Вайнапанапа на остров Мауи. Предания разказват за принцеса Попоалаеа, укриваща се в тази пещера от своя жесток и безсърдечен мъж, управителя Каакеа. Той обаче я намерил и безжалостно я убил. В памет на преждевременната смърт на принцесата водата, течаща през пещерата, станала червеникава на цвят.

Дървото охиа лехуа (Metrosideros polymorpha) расте на височина 304-2740. То е известно със своя червеникав цвят на дървесината и яркочервени цветове. Това дърво се смята за свещено и обикновено го свързват с Пеле - богинята на вулканите, и нейната сестра - Хииака, която била пазител на дървото.

Легендата разказва, че Пеле наредила да унищожат дървото охиа лехуа, след като разбрала, че нейният любим Лохиау имал романтична връзка със сестра й Хииака. Днес действащият вулкан Мауна-Лоа на Големия остров продължава да бълва лава и да унищожава дървото охиа лехуа.

Казват, че ако някой бере плодовете или цветовете на това дърво без разрешение, това може да доведе до сериозни последици: от проливен дъжд до разрушително избухване на вулкана. В наши дни цветовете са защитени от държавата и е забранено да се берат по парковете.


Румяна ГЕНАДИЕВА, "Жълт Труд"






1 коментар: