петък, 27 декември 2013 г.

Партизанският героизъм през очите на пиян полковник от ВВС





Това е истинска история, която още като малък ми разкри значението на думите лъжа, пропаганда, дезинформация.

Баба ми имаше сестра, а нейният мъж беше полковник от ВВС. Както може би се досещате, водеха го активен борец против фашизма, партиен член и други подобни, носещи купища облаги, от които въпросният човек се възползваше максимално. За удобство ще го нарека Георги.

Въпреки всички титли и висшия военен чин, той никога не е бил запален комунист. Само се възползваше от екстрите. Пред обществото и най-вече пред жена си криеше любимите си страсти, но на мен ми е обяснявал, че на младини постоянно имал по няколко любовници и дори на стари години би отишъл при проститутка, стига да получава облагите от преди 10.11.1989г, т.е. възможност да плати.

Още по-приказлив ставаше на маса. Пиянството бе единствената слабост, която разкриваше пред хора. Може би защото не можеше да го контролира. Именно с развързването на езика под въздействие на алкохола е свързана случката, която си припомних скоро.

На гости бе дошъл някакъв мъж. Седнаха с Георги, пийнаха, разприказваха се. Непознатият слушаше подробности как животът се превръща в Рай, ако си активен борец против фашизма. B един момент пожела и той да стане такъв. За целта описа геройска история от бойните времена.

-Гошо, помниш ли, бе? Фашистите ни заловиха, пребиха, изтезаваха, но ние нищичко не казахме.

-Помня, разбира се.

-Айде да ми станеш свидетел, та й мен да направят активен борец!

Полковникът малко се смути, позамисли, но в крайна сметка прие.

Когато гостенинът си тръгна, жената на Георги, т.е. сестрата на баба ми, го попита:

-Наистина ли ще му станеш свидетел?

-Глупости! Hали го видя колко е пиян? Утре няма да помни. Пък и историята не беше точно такава. Всъщност нямаше изтезаване и геройства. Биха ни по два шамара и всичко си казахме. Даже онова, което не ни попитаха, ние сами го издрънкахме. Толкова бяхме уплашени.

................................................

Какво нещо е алкохолът, а?

...............................................

По този повод се сетих и един виц.

Попитали Радио Ереван дали България е можела сама да се освободи от фашистите, без помощ от Русия. Радиото отговорило:

-Да, можели сте и сами. Ако през 1944г активните борци против фашизма за били толкова колкото по времето на комунизма.


...............................................
Според вас възможно ли е през 80-те години на 20-ти век, 40 години след  приключването на антифашистката борба, активните борци да са 240 000, както е по статистика? Вместо да намаляват, те се увеличават :)





4 коментара:

  1. Хахаха.. Всичките борци са такива:)))
    А онези от Жабокрек? Избиват 18 невъоръжени немци и бягат без никой да ги гони. После тръгва легендата за чутовния подвиг и го честват до днес барабар с най-големите комунистически дейци. Станишев първа писта. Този позор е превърнат в празник!
    :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жабокрек е срамна история. Би трябвало да го крият.

      Изтриване
  2. Добре се смеете на червените. Съгласен съм. Но кажете, нима десните не са същите? Толкова страхливи, толкова лъжливи. Повечето са неуспели комунисти. Какво правим тогава?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Част от десните действително са такива. Особено като гледам какво става в така наречения Реформаторски блок. Жадни за власт, това виждам аз.

      Изтриване