четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Израел предупреди, че има готовност за война




Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че евентуална "лоша сделка" с Иран за ядрената му програма може да доведе до война. Негов министър оспори твърденията на САЩ, че са предложили само "скромно" смекчаване на санкциите. В реч пред израелския парламент в Ерусалим премиерът Нетаняху заяви, че продължаването на икономическия натиск върху Иран е най-добрата алтернатива пред другите два варианта, които той определи като лоша сделка и война. По думите му лоша сделка би могла да доведе до "втората, нежелана възможност".




Американският държавен секретар Джон Кери поиска отново от американския Конгрес да не засилва санкциите срещу Иран, за да се даде шанс на преговорите на 20 ноември с "шесторката": петте страни - постоянни членове на СС на ООН, плюс Германия, за иранската ядрена програма. 

Източник, който е запознат с обсъжданията, заяви, че на Иран е предложена възможност да продаде петрол за около 3.5 милиарда долара за шест месеца, както и нефтопродукти за 2-3 млрд. долара и злато за 1-2 млрд. долара. Източникът критикува предложението и посочва, че то също така би позволило на Ислямската република да внесе храна и лекарства за около 7.5 млрд. долара плюс други стоки на стойност 5 млрд. долара, които понастоящем са забранени. Според европейски дипломат било взето решение всичко да се пази в тайна, защото имало крайни позиции и в двата лагера, които можело да дискредитират процеса и да опитат да дерайлират преговорите.


Още в Segabg

..................................................................................................
..................................................................................................
.................................................................................................

За реклама в сайта

Германия съди за пръв път свой президент за подкупи




Няма коментари:

Публикуване на коментар