петък, 8 ноември 2013 г.

Лишиха САЩ от право на глас в ЮНЕСКО






Съединените щати бяха лишени от правото на глас в Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ след решението на Вашингтон да прекрати финансирането на организацията.

С тази си стъпка американската администрацията демонстрира своето несъгласие с предоставянето на Палестинската власт статут на член на ЮНЕСКО. Загубата на правото на глас означава, че САЩ не могат да участват в решенията за финансирането на организацията, Финансовият принос на САЩ в дейността на международната организация възлизаше на 80 милиона долара, което представляваше 22% от нейния бюджет.

Вашингтон взе решение да спре парите за ЮНЕСКО, след като тя прие в своите редици Палестинската автономия.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съжаление от положението, което не само отнема правото на глас на Америка, но и финансово поставя организацията на колене. "За съжаление трябва да кажа, че през тези последни две години виждам намаляващо американско влияние и американска ангажираност", каза тя за АП. "Не мога да си представя как бихме могли да се разединим от САЩ в ЮНЕСКО. Толкова сме обвързани в нашата мисия. Това, за което съжалявам, е, че решението бе толкова разединяващо и предизвика замразяване на финансирането", добави тя.

Заради прекратяването на финансирането от американска страна, ЮНЕСКО закри през последните две години редица програми, смятани за ключови от САЩ – например, програмата за финансиране на изграждането на водоснабдителни системи в Ирак, образователни програми за Холокоста в училищата в различни страни по света и др.

Още в Dartsnews.bg

........................................................................................
........................................................................................
........................................................................................


За реклама в сайта

Антисемитизмът в Европа се засилва

80 хил. подписа срещу българите в Англия

Поискаха църквата "Св. София" да стане джамия








1 коментар:

  1. Опитват да извиват ръце, но Америка е велика и винаги побеждава. Затова руснаците се страхуват от тях.

    ОтговорИзтриване