петък, 31 май 2013 г.

Вигенин поиска обяснение от Йотингер за "неуправляемата България"




„България е държава член на ЕС с работещи и легитимни институции. В този смисъл изказването на комисар Йотингер буди недоумение”, заяви новият министър на външните работи Кристиан Вигенин по повод цитирано в германски и други медии изявление на еврокомисаря по енергетиката, че някои страни, сред които България, Румъния и Италия, са практически неуправляеми.




Вигенин припомни, че новосформираното вчера българско правителство беше поздравено първо от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. „Очаквам уважаваният от мен г-н Йотингер да изясни това недоразумение”, каза в заключение българският външен министър.

Гюнтер Йотингер коментира състоянието на Европейския съюз късно във вторник в Брюксел, пред годишното събрание на Германо-белгийско-люксембургската търговска камара (Дебелюкс ТК). Според еврокомисаря, цитиран от в. „Ди Цайт“, Германия на Меркeл е постигнала зенита си няма накъде да се развива, Камерън управлявал във Велокбритания като на чаено парти, Франция имала нулева подготовка за сегашните предизвикателства, докато ЕС се нуждае от сериозно икономическо възстановяване.

Той обвини сънародниците си в лицемерие, тъй като били готови да внасят синьото гориво от Русия, без да ги е грижа за опустошаването на природата там, а се противопоставяли на добива на шистов газ в страната, вместо да поемат известни рискове.

„Аз наистина се притеснявам, че в момента твърде много хора в Европа все още вярват, че всичко ще бъде наред - сподели той. - ЕС все още не е установил достатъчно ясно лошото положение, в което се намира. Вместо да се бори с икономическата и дълговата криза, Европа все още триумфира със своята филантропия“, алармира комисарят по енергийната политика.

„Загрижен съм, че някои страни са практически неуправляеми. Сред тях са България, Румъния и Италия. Неслучайно в много държави от ЕС се засилват критичните антиевропейски движения“, каза още Йотингер.

Междувременно стана ясно, че българският еврокомисар Ивайло Калфин е внесъл запитване в ЕК какви са основанията за твърдението на Йотингер и дали е уместно неин официален представител да прави подобни изказвания за пълноправни членки на ЕС. Според правилника ЕК трябва да даде отговор в срок от шест седмици.

Официален Букурещ в лицето на външния министър Титус Корлъцян също по-рано поиска убедителни обяснения и официално извинение за тези квалификации.

Fakti.bg



3 Suisses






Няма коментари:

Публикуване на коментар