неделя, 27 януари 2019 г.

Българският бизнес се самофинансира чрез глобяване на служителите



След като българските бизнесмени се оплакват, че не могат да намерят хора, значи трябва да им обясним причината. Явно сами не я откриват, което означава, че или са глупави, или нахални и се правят на слепи. В първия случай няма да помогнат никакви обяснения, защото където няма акъл, няма и мисъл. Просто някой е наследил пари от баща си и днес иска да се прави на големия търговец. Въпрос на време е да фалира, тъй като глупави хора не могат да въртят бизнес.

Във втория поне има изгледи бизнесменът тарикат да проумее, че няма да бъде на неговото. Той предлагал работа, ама българинът бил мързелив и не приемал. Голямото предложение е шест работни дни в седмицата, от рано сутрин до късно вечер, срещу минимална работна заплата. Ами, човече, ще продължиш да ревеш. Hикой не е длъжен за съсипе здравето си и да зареже семейството за жълтите ти стотинки. Като ще товариш с планина от работа, тогава развързвай кесията. Яко бачкане само срещу голяма заплата. А срещу минималната мога да направя само едно - да се наспя на работното място. Щом ти се подиграваш с мен, аз ще се подигравам с теб. Каквото повикало, такова се обадило, народът го е казал отдавна.

Има и по-лош вариант. Не стига, че дава смехотворни възнаграждения, а на всичкото отгоре българският бизнесмен гледа и тях да намали. За целта са измислени глобите. Механизмът е прост: товариш човека с непосилно много работа за кратък срок и след като няма начин да я свърши, ето ти повод да го глобиш.












За гарнитура постоянно лъжеш, че е некадърник, не става за нищо и прочие.  Ако е притиснат от нужда или е глупав, ще  трае и търпи. Може дори да се комплексира, стига да е склонен да приема изфабрикуваните упреци като истина. Ако обаче е интелигентен човек, със сигурност ще ти каже сбогом в даден момент и ти ще проплачеш, че не можеш да намериш работливи хора. Добре дошъл в отбора на нещастниците, които мислят, че роб и служител е едно и също, като си въобразяват, че щом дават заплата, значи всичко им е позволено. Припомни си го, когато дойде време да закриеш фирмата, защото никой не желае да работи за стиснат ненормален истерик.

Трагедията българска
Защо в България няма нормален живот


4 коментара:

  1. Кратко и ясно, браво
    Работил съм точно за такъв човек: мисли че като дава заплата може да крещи и обижда. Изобщо не го слушах. Хванах си шапката и чао.
    Не понасям психопати, които не разбират че крясъците за доказателство за лудост. Нищо не може да ги оправдае.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки истерик твърди, че крещи защото някой го бил предизвикал. Само те са предизвикани, само те имат проблеми за решаване, само на тях им е натоварено. Tова самозалъгване им пречи да осъзнаят лудостта си и те цял живот не отиват при психиатър. Hито един луд не признава, че е луд.

      Изтриване
  2. Интересно... Ако си некадърен пак ли бизнесмена е виновен? Излиза, че служителите ВСИЧКИ са перфектни, кадърни, изрядни, а работодателите - ВСИЧКИ са обирджии и боклуци. Бил съм и работодател и работник (и то в този ред) - няма светци!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не говори за светци. Има обаче минимално уважение, което всеки работодател дължи и на най-незначителния си служител. Това е уважението към човешкото същество, чиито права са заложени в Конституцията. Никой няма право да крещи, обижда, бие и прочие.

      Какво означава некадърник? Питам, защото с тази дума бизнесмените много обичат да злоупотребяват. Ако наистина е некадърник, защо не го уволни? Защото всъщност човекът е много кадърен, опъва като магаре и за благодарност получава глоби за измислени провинения. Чиста печалба за фирмата! Hа това му викат злоупотреба.

      Изтриване