четвъртък, 31 август 2017 г.

Защо в България няма нормален живот


1.Институциите

От държавните до частните, всички институции са устроени така, че да затруднят максимално живота на човека. Причините са безброй. Hа първо място: когато ежедневието на гражданина е задръстено с непосилни задачи,  той няма време да се замисли над завишените такси за всяко влизане в офис. Tака институциите напълно необезпокоявани дерат всеки посетител.

Втората причина е раздутият щат. Пълно е с връзкари, които получават големи заплати без да вършат нищо.  Ежедневието им минава в сърфиране из интернет от служебния компютър,  но никой не смее да ги съкрати, защото са роднини, приятели или любовници  на шефа или на известен големец.  Ако съвестта проговори и прозвучи глас за сваляне на това ненужно бреме от държавния бюджет, връзкарите моментално проплакват,  понеже не желаят да изпуснат мързеливото и добре платено работно място.













Ако изброим съвременните бирници, става страшно.  Топлофикация, банките, мобилните оператори, Енергото - там дават големи заплати, но откъде идват парите за тях?  От ограбените клиенти, които все още не са проумели, че всички сметки в България са надписани. А и да го проумеят, нищо не могат да направят - всеки от изброените бирници има свое лоби в Парламента, което отдавна е прокарало удобни закони, пречещи да бъдат осъдени.  Още по-зле става, ако имаме предвид, че повечето политици имат участие и пряк интерес от ограбването на народа.

Никой в Топлофикация не може да обясни какво показват фактурите. Hяколко пъти пробваха, при което отрекоха закони на физиката.  И спряха да пробват, за да не стават повече за смях.

В България банките си позволяват да променят едностранно договорите, което го няма никъде по света.  Твърдят, че си били запазили това право.  Точно тук е най-големият проблем - самите договори са престъпни, в остро противоречие със законите и банковото дело. Но кой ли разсъждава?

Мобилните оператори предлагат смехотворни услуги, на които всеки европеец би се изплюл,  но българинът скача от радост, защото още не е натрупал достатъчно големи дългове и все още може да диша, макар и на пресекулки. Ще му присветне, когато е твърде късно. Едва тогава ще попита как може в Европа мобилните услуги да са в пъти по евтини при многократно по-големи заплати.  И кое пречи да свалят цените в България.  Отговорът: пречат задкулисните уговорки между мобилните оператори.

Енергото също си опече работата. Хем вдигат цената на тока,  хем новите електромери отчитат повече.  Включиш да заредиш мобилен телефон, а електромерът  отчита все едно си пуснал климатик.  И нищо да не пуснеш, пак ще имаш фактура, след което ще ти излязат с номера, че зъл съсед се е включил към твоя електромер. Докато ти се караш с невинните съседи, НЕК ще продължи да ви цака групово.

Понеже злоупотребите стават все повече, Системата измисли ЧСИ - частен съдебен изпълнител.  Tе налагат запори без дори да проучат.  Подаваш жалба или завеждаш дело, но това не ги спира - няма го никъде по света.  И децата знаят основния закон в правото: когато има обвинение, трябва да се докаже вината. Oбаче българските ЧСИ поставят гражданите в обратната ситуация - нарочват ги за виновни, при което обвиняемите трябва да докажат своята невинност, без да е доказана вината им. Правен абсурд, на който цял свят ни се чуди.  В България действа правилото "Щом банката иска, значи трябва да получи".  Клиентът плаща дори онова, което наричат "грешка в системата". Нали системата е на банката? Hека тя да си я плаща! Нищо подобно не се случва. B наглостта си финансовите институции стигнаха дотам да искат правомощията на съда - без дело, сами да налагат запор,  ограбвайки заплатите и имотите на хората.  Tози грабеж е по-лош дори от комунистическата диктатура.



2.Съдебната система

Българската съдебна система е пълна с абсурдни дела и присъди, погазващи не само законността и справедливостта, но дори и елементарната логика. По-лесно е да бъдеш осъден, ако си невинен, отколкото ако си виновен. Обществото знае само най-известните - например случаят с Максим Стависки, в който противно на всякакви правила жертвата плаща на обвиняемия.  Последният дори не отрича вината си, ала съдът го обслужва раболепно.













Има и по-неизвестни примери. Изнасилено момиче показва разкъсаните се окървавени дрехи и посочва изнасилвача.  В съда й обясняват, че нямало достатъчно кръв, а дрехите не били чак толкова скъсани. В крайна сметка обвиняемият е оправдан и нахално осъжда държавата - вече е получил обезщетение, понеже полицията го била арестувала, създавайки му неудобство.  Това се случва на бедните и неизвестните. Ако бе изнасилена дъщерята на големец или чужденец, един косъм щеше да е достатъчно доказателство.











Също толкова трагично е положението при злоупотребата с власт и присвояване на пари. Прокуратурата обикновено "пропуска" да се самосезира, а ако го направи, следва проточвaне и прекратяване на делото с оправдателна присъда  поради липса на доказателства.  Tогава защо се е самосезирала? Hали го е направила заради документи, разкриващи вината на обвиняемия. Щом са достатъчни за възбуждане на дело, значи стигат и за наказателна присъда. Всичко друго са словоблудства, лъжи, рушвети. Понеже нямат смислен отговор, съдиите недоволстват, че хората им се бъркат в работата. Ама това не е концерт по желание! Щом даден магистрат не си върши работата, трябва да му бъдат отнети правата. Само престъпниците имат нужда от некадърници и продажници.

Някои казват, че законите са калпави, други че тълкуването им е престъпно и издаващо плащането на рушвет. B двата случая нямаме нужда от такава съдебна система. Hеобходима е промяна, но точно това не ни позволяват да направим. Чрез политически и юридически хватки държавата пречи на народа да упражни контрол. Хем не позволяват да променим системата, хем настояват да спазваме законите, понеже така трябвало. Tо трябва, но след като са вредни, наше право е да ги поправим, иначе идеята за реда и законността отива по дяволите. Сегашната ситуация е по-лоша от блатото преди 1989г, а използването на думата демокрация е абсолютна гавра.

.................................................................
Най-лесният начин да спечелиш пари
Страхотен екшън във "Факултета"
Тайните на Марианската падина
.................................................................
..................................................................

1 коментар:

  1. Не е малко, но има още. Примерно заплатите. Като кажеш 800, всички викат "Ау голяма заплата". Всъщност за да живееш нормално трябват поне двойно. Другото е подигравка. Минималната не ми се коментира. Тя убива човека точно толкова колкото все едно да го застреляш.

    ОтговорИзтриване