понеделник, 11 август 2014 г.

Тест за интелигентност не е тест по математика





С течение на времето желанието на човека да измерва всичко се засилва. Tова е разбираемо, но в крайна сметка не всяко нещо може да бъде измерено. Колкото и да ни се иска!

Например интелигентността. Харесва ни или не, няма как да бъде вкарана в таблица, рамка или уред. Има различни видове интелигентност и дори серия тестове не може да ги обхване. Науката се опиянява от мисълта, че е всесилна, а всъщност не е.

Едно е да решаваш тест за пръв път, съвсем друго – да си прехвърлил 20-30. Във втория случай вече си схванал принципа и по-лесно се справяш, но в никакъв случай не си станал по-интелигентен. Просто си схванал въпросния принцип. Следователно и резултатите ще са грешни – няма да отразяват реалното развитие на умствените ти способности.

Забелязали ли сте, че повечето тестове, да не кажа почти всички, са на математическа основа? Действително математиката е универсална наука, може би дори най-важната, но в никакъв случай не обхваща всички аспекти на човешките способности. Някои хора работят по-лесно с цифри, други – с текст. Абсурдно е да се твърди, че първите са по-интелигентни от вторите, а точно това излиза от тестовете. Груба грешка!

Дотук изобщо не споменах, че според мен е малко налудничаво да си тормозиш мозъка с някаква безсмислена главоблъсканица, търсейки зависимост между няколко реда цифри. За да го правиш, трябва да обичаш числата. Следователно любителите на математически задачи са облагодетелствани от тестовете за сметка на онези, които не са по-глупави, но просто имат други интереси.

Познавам няколко човека, направо гении на математиката, но за всичко останало са толкова ощетени от природата, че се нуждаят от водач в живота или иначе казано – помощ. При описаното положение възможно ли е те да са по-интелигентни поради единствената причина, че природата ги е надарила с уникален усет към цифрите? А всичко останало?

По същия начин съществуват изключително умни хора, които блокират като видят цифри. Не знам дали това състояние има съответното име в психологията или биологията, но е близко до акъла, че въпросните хора ще се провалят на всички тестове. Tова ни най-малко не ги прави по-глупави от математиците.

Има и куриози. Според някакъв тест певицата Мадона е три пъти по-умна от Айнщайн. Вярвате ли го? Тя е наистина голяма звезда, но става ли дума за наука, мисля че Айнщайн е много преди нея.




Ето защо смятам: прословутите тестове не са начинът за измерване на интелигентността. Или има друг, или просто не съществува начин.




3 коментара:

  1. Хората са дотолкова изперкали и комплексирани, че дават пари за да решават тестове. При това положение единственият печеливш е онзи, който прибира парите:-)) Всъщност за да се тормозиш с главоблъсканици, значи нямаш вяра в собствените си способности и се нуждаеш от доказване. Това пак са комплекси. Класически:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Има милион други начини да се докажеш.
    При това с практическо приложение и реална полза.
    Не ми пука колко тестове е решил един човек, ако доходите му едва стигат за част от сметките.
    Що за интелигентност е това, ако не допринася за по-лек и красив живот изпълнен с наслади?
    Явно е нещо друго, но не и интелигентност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не не, не ги закачай за пари :-DD Ония с тестовете са като от един калъп. Ще ти обяснят, че парите не са важни. Защото не могат да ги изкарват. А щяха, ако наистина бяха умни.
      В същото време биха следвали с изплезен език някой който размахва пачки и има дори малка вероятност да ги почерпи.
      Мижи да те лажем :-DD Крият се зад тестове щот са тъпи като гъз.

      Изтриване