понеделник, 24 февруари 2014 г.

Тайните на Марианската падина







Марианската падина се намира в Тихия океан и е най-дълбоката известна океанска падина, както и най-слабо проученият участък от хидросферата. Това е място, на което властват пълен мрак, вкочаняващ студ, а налягането е чудовищно – ако попаднете там, натискът върху всеки квадратен сантиметър от тялото ви ще достига до 1100 килограма. Описаните характеристики са причините за затрудненото изучаване.

Оскъдната информация предразполага към създаването на множество легенди като например, че там живеят гигантски чудовища.








Послужила е за основа на редица книги. Hапример “Мегалодон” - както личи от името, става дума за праисторическия гигантски родственик на днешната бяла акула. Pазвива идеята, че някъде долу в Mарианската падина може да е запазен екземпляр от това чудовище. В един момент то изcкача на повърхността и сами разбирате какво прави такова гигантско кръвожадно създание без естествен враг.




Със сигурност знаем, че там има причудливи животински форми, които не се срещат другаде и са пригодени за живот само на огромна дълбочина.














1 коментар:

  1. По дефиниция не могат да се усигурят средства за задоволяване на нуждите от питейна вода в много раьони на планетата!!!Но има средства за да търсиме вода на МАРС !!!Според мен ....я да си проучим ЗЕМЯТА и тогава да вървим на Ма....та СИ.

    ОтговорИзтриване