четвъртък, 23 януари 2014 г.

Легенди и страхове от комунистическо време



Все още доста народ тъгува по комунистическото време. До голяма степен това се дължи на тежката обстановка в страната, което от своя страна е следствие както на тежкото наследство от БКП, така и на ожесточеното доразграбване след това.




Тук съм избрал един материал, който да отвори очите на вярващите в огромните "успехи" на социализма:


В общественото съзнание все още битуват митове, относно „великите успехи“ на социализма в периода 1944 – 1989 г. Каква силна икономика и какво развито земеделие сме имали, как родната продукция се е продавала по цял свят, колко много са печелили гражданите, какви големи спестявания са имали и пр. Каква е истината в цифри?

В края на 1989 г. България има 9.5 милиарда долара дългове към западни банки, най-вече западногермански. Бюджета се пълни от продажбите на не особено качествена продукция на ниски цени, всъщност винаги под световните, за СССР, соцлагера и малко в капиталистическите страни. В БНБ има 1.5 милиарда долара резерв. Държавата обаче е изправена пред технически фалит. Защо? Причината е в перестройката на Горбачов. Той е поискал дефинитивно всички страни членки на СИВ от следващата година да се разплащат помежду си в конвертируема валута по световните цени, тоест в долари, а не както е било дотогава в т.н. „преводни рубли“. Русия вече ще ни продава нефта и газа за долари, и ще ни купува чушките, доматите, чорапите и пр. също в долари. Ако ги поиска, задължителните договори отиват в небитието ... продължава

...............................




По този случай нека напомня и за някои ужаси на живковото време. Tе не са забравени и доста хора ги разказват на деца и внуци, за да помнят.


Защо след промените не бяха осъдени отговорните ръководители от Българската комунистическа партия за създаването на лагерите по време на нейното управление и за убийствата и други престъпления в тях?

Това беше един от въпросите на млади участници от Българското либертарианско общество по време на организираната от тях дискусия в понеделник (20 януари 214 г.) вечер в „Essence Center” в София, посветена на концлагерите по време на комунистическия режим. По тяхна покана в инициативата участва разследващият журналист и основател на специализирания сайт desebg.com Христо Христов, автор на документалната книга „Секретното дело за лагерите” (1999) и сценарист на едноименния филм, заснет от БНТ през 2000 г. ... продължава

..................................................
Скритата заплаха





Няма коментари:

Публикуване на коментар