неделя, 28 юли 2013 г.

Фандъкова: Забраната за протести е изключително опасна




"Аз съм поела своята отговорност в случая, въпреки огромния натиск продължавам да стоя зад позицията си", декларира кметът на София




Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да забрани протестите в столицата.

"Аз съм поела своята отговорност в случая, въпреки огромния натиск продължавам да стоя зад позицията си, че издаването на заповед за забрана на протестите е изключително опасно и неадекватно действие в сегашната ситуация", декларира тя.

Въпреки че между няколко институции прехвърчаха критики след намека, че демонстрациите по улиците на София от месец и половина насам са незаконни, представителите и на местната власт, и на органите на реда, и на политическите сили всъщност изразиха единодушие, че забраната не е добро решение.

"Това би означавало срещу мирно протестиращи хора, много от които с децата си, да се изправи жандармерията със задачата да ги разпръсне с всички средства, които сметне за нужни, в това число и с употреба на сила", обясни отново Фандъкова.

"В решаването на проблемите на София няма цветове - има добри и лоши решения,

добре и зле свършена работа. Най-важно е действията, които се предприемат, да са адекватни и разумни, за да не се провокира допълнително напрежение,” подчерта още столичният кмет

Тя изтъкна, че действията на Столична община се оценяват като правилни от страна на полицията и прокуратурата, с които общинската администрация координира работата около протестите.


По-рано в доклад по мерките за осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите, взети от Столична община във връзка с протестите, столичният кмет Йорданка Фандъкова изтъкна:

"През целия период на протестите от 44 дни насам поддържах постоянен контакт с директора на СДВР, осъществявана е постоянна координация между полицията и Столична община.


До този момент всички действия, които е предприела Столичната община са оценени като адекватни от компетентните институции в лицето на главния прокурор, МВР и омбудсмана, посочи Фандъкова.

През всичките тези дни многократно към мен бяха отправяни критики, някои от твърденията категорично не отговарят на истината, заяви столичният кмет.

В изнесения доклад Фандъкова посочва, че още в първия ден на протестите на 14 юни е издала заповед до СДВР, с която е възложено да се вземат мерки за опазване на обществения ред и защитата на сигурността при провеждането на мероприятия, свързани със спонтанно струпване на значителни групи от хора.

На 17 юни в Столична община е получена информация за продължаване на протестните действия.

С нова заповед до СДВР кметът е възложил искане за опазване на обществения ред и предотвратяване на престъпления.

На 20 юни е издадена трета заповед до СДВР за опазване на обществения ред до прекратяване на протестите.

С издадените три заповеди се визира недопускането на всякакви обстоятелства, които биха застрашили живота и здравето на гражданите, както и повреждането на частна и публична собственост, уточни Фандъкова.

На 12 юли по предложение на Софийска градска прокуратура е издадена поредната заповед на столичния кмет за осигуряване на коридори за преминаване на коли със специален режим на движение като спешна помощ, пътна и аварийна безопасност.

При разговор с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев кметът е обсъдил съвместните действия и координацията между двете институции за осигуряване на спокойното протичане на протестите.

Обсъдена е и необходимостта служителите на полицията да направят всичко възможно да не допускат затварянето на движението по ключови булеварди в рамките на работния ден от малки групи хора.

Няколко пъти публично призовах протестиращите да освобождават пътните платна на "Орлов мост", както и на другите кръстовища след 22 часа, както се изисква по закон, за да могат гражданите да се приберат спокойно по домовете си, допълни Йорданка Фандъкова.

Депутати от "Атака" за пореден път нарушиха правилата в една институция.

Това коментира Йорданка Фандъкова след заседанието на Столичния общински съвет (СОС), прекъснато от народни представители от ПП "Атака", които поискаха оставката на столичния кмет.

Отговорът на всички упреци, които чухме, ги дава прокуратурата.

Господин Цацаров беше достатъчно ясен, коментирайки сигнала на "Атака" срещу мен, заяви столичният кмет.

Vesti.bg
.........................................................................................................................
.........................................................................................................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар