сряда, 21 август 2013 г.

Информаторът на Уикилийкс беше осъден на 35 години затворИнформаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг бе осъден днес на 35 години затвор в САЩ за предоставянето на стотици хиляди поверителни документи - най-голямото изтичане на секретна информация в историята на страната.

Съдията, полковник Дениз Линд, която призна миналия месец американския войник за виновен по 20 обвинения, включително в шпионаж и кражба, можеше да го осъди на до 90 години затвор.

Прокуратурата поиска 60 години затвор, а защита – 25 години.

Защитата се опита да смекчи наказанието с аргумента, че младият войник, който има нетрадиционна сексуална ориентация, изпитвал сериозни психологически проблеми, които се задълбочили в тежките условия на войната в Ирак. Воден от младежки идеализъм, Манинг вярвал, че предавайки тайните документи, може да промени представата на света за войните в Ирак и Афганистан, както и за всички бъдещи войни, каза един от адвокатите му.

Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение, отсече още съдът.

Dnes.bg

..................................................................
..................................................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар